Geen staafmixer in huis, wat nu? Tips voor pureren zonder staafmixer

Geen staafmixer in huis, wat nu? Tips voor pureren zonder staafmixer

Je staat enthousiast in de keuken, de groenten pruttelen vrolijk in de pan, je ruikt de heerlijke geur van verse soep, en dan.. oeps, geen staafmixer in huis, wat nu? Daar gaat je plan om die fluweelzachte pompoensoep of romige aardappelpuree te maken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te pureren zonder staafmixer. In dit artikel laat ik je stap voor stap zien wat je kunt doen met wat je wel in huis hebt.

Geloof me, ook zonder staafmixer kun je nog steeds heerlijke gerechten op tafel zetten. Al zul je na het lezen waarschijnlijk denken: de volgende keer koop ik er toch eentje.

Een staafmixer alternatief die je misschien in huis hebt

Voordat je in paniek naar de winkel rent, check eerst even je keukenkastjes. De kans is groot dat je één van deze apparaten of keukenhulpjes al hebt liggen. Zo kun je toch straks nog de maaltijd op tafel zetten die je in gedachten had.

1. Blender

Heb je wel een blender in huis? Perfect! Een blender werkt in principe hetzelfde als een staafmixer, alleen giet je de inhoud van de pan over in de blenderkan. Wel oppassen, want dit vergt wat voorzichtigheid, zeker wanneer de soep nog warm is. 

Zo werkt het:

  1. Laat de soep of puree iets afkoelen (heet vocht en de deksel van de blender gaan niet goed samen).
  2. Doe niet te veel tegelijk in de blender, maar voeg langzaam steeds meer toe. 
  3. Mix tot de gewenste gladheid en giet het daarna weer terug in de pan.

2. Aardappelstamper

De ouderwetse aardappelstamper is een onderschat keukengerei. Vooral voor dikke soepen, groentepuree of sauzen werkt hij verrassend goed. Om een wat fijnere structuur te krijgen werkt het minder goed, maar wel een goede oplossing voor als je echt niets in huis hebt.

Zo werkt het: 

  1. Kook de groenten goed zacht, echt totdat ze bijna uit elkaar vallen.
  2. Giet eventueel wat kookvocht of melk erbij om het smeuïger te maken.
  3. Stamp tot je de gewenste structuur hebt.

3. Vork of garde

Een vork of garde kun je vast wel in je keukenla vinden en hiermee kun je verrassend ver komen, maar het vraagt wel om wat meer geduld. 

Voor puree:

  1. Kook de groenten extra lang.
  2. Gebruik een vork om te prakken, of een garde om het luchtiger te kloppen.
  3. Voeg wat boter, room of kookvocht toe voor een zachtere structuur.

Voor soep:

  1. Roer flink door de pan en prak de groenten tegen de zijkant.
  2. Gebruik eventueel een zeef om grove stukken te verwijderen.

4. Foodprocessor

Heb je een foodprocessor? Dat is ook een uitstekend alternatief. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij een blender, en soms heb je zelfs een blender opzetstuk. Let er wel op, dat sommige modellen niet goed tegen hete ingrediënten kunnen. Laat je soep of saus dus even afkoelen, voordat je gaat pureren.

Hoe het werkt: 

  1. Doe je recept beetje bij beetje in de foodprocessor.
  2. Laat hem mixen tot je een mooi glad resultaat hebt.
  3. Roer tussendoor en voeg eventueel nog room, bouillon of olie toe. 

Maar eerlijk? Loop je vaker tegen het probleem aan dat je geen staafmixer in huis hebt? Een staafmixer is echt een ideaal hulpje in de keuken en hoeft helemaal niet duur te zijn! Bekijk hier onze top 10 beste staafmixers.

Hoe maak je een soep zonder staafmixer?

Je kunt een soep zonder staafmixer maken door één van de bovenstaande tools te gebruiken, maar er zijn ook soepen waar je sowieso geen staafmixer voor nodig hebt.  Je krijgt alleen een iets andere structuur, soms iets dikker of bijvoorbeeld een boullion met stukjes groente. 

1. Groentesoep of kippensoep op bouillonbasis

Op bouillonbasis kun je ook heerlijke soepen maken, zoals groente- of kippensoep. Hiervoor maak je eerst een bouillon, bijvoorbeeld door de (kip en) groenten te laten trekken. Hier voeg je daarna een zakje soepgroenten of losse groenten aan toe, zoals prei, wortel, bleekselderij, en zo heb je een hele lekkere soep met een dunne structuur en een bite!

2. Tomatensoep met gezeefde tomaten

Zin in tomatensoep? Gelukkig zijn er genoeg manieren om tomatensoep te maken zonder staafmixer. Je kunt bijvoorbeeld gezeefde tomaten (passata) gebruiken als basis. Hier voeg je dan water, groenten en kruiden naar smaak aan toe, waardoor je binnen een mum van tijd tomatensoep op tafel zet zonder te pureren. 

Tips om het pureren makkelijker te maken zonder staafmixer

Een staafmixer is zó’n handige keukenhulp, dat je pas merkt hoe onmisbaar hij is als je er geen hebt. Met een druk op de knop verandert een pan vol groente in een gladde soep of puree. Maar zonder dat apparaat wordt het ineens een stuk meer handwerk.

De uitdaging zit vooral in de textuur: een staafmixer hakt, mengt en pureert alles supersnel en gelijkmatig. Zonder dat moet je wat creatiever zijn en soms ook wat meer spierkracht gebruiken.  Of je nu stampt, prakt of zeeft, met deze tips krijg je het beste resultaat:

  • Kook alles goed gaar: hoe zachter de groente, hoe makkelijker je kunt pureren.
  • Werk in kleine porties, zo krijg je een egaler resultaat.
  • Voeg vocht toe; bouillon, melk of room maken het smeuïger.
  • Gebruik een zeef of spatel, druk de puree erdoor voor een fijnere structuur.
  • Breng het goed op smaak. Zonder staafmixer kan de smaak iets anders overkomen, maar kruiden en peper maken het verschil.

De volgende keer wel een staafmixer in huis? Shop ze hier!

Laten we eerlijk zijn: improviseren is leuk, maar als je regelmatig kookt, is een staafmixer echt een must-have. Het bespaart tijd, energie en frustratie. Zo kun je er niet alleen mee pureren, maar ook sauzen mee bereiden, smoothies mee maken of groenten mee hakken.

Het heeft me echt verbaasd hoeveel ik doe met de staafmixer sinds ik hem heb. Hij is ook gewoon super handig in gebruik en je hebt er niet veel extra rommel van. Bovendien heb je ze in allerlei prijsklassen en met allerlei verschillende accessoires, zoals eentje met een hakmolen of garde.

Ontdek hier onze 3 favoriete staafmixers met deze beste prijs-kwaliteitverhouding: 

Met een goede staafmixer in de lade wordt koken niet alleen makkelijker: het wordt gewoon leuker! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *