Hoe kun je een staafmixer schoonmaken?

Hoe kun je een staafmixer schoonmaken?

Een staafmixer schoonmaken, hoe doe je dat eigenlijk? Voor iedere staafmixer is het schoonmaken van het apparaat en de onderdelen verschillend. Alleen stel, je hebt de staafmixer al even in huis en je weet niet meer wat wel en wat niet in de vaatwasser mag. Of het staat niet duidelijk vermeld in de productomschrijving of de handleiding, wat doe je dan? In dit artikel vertellen we je precies hoe je een staafmixer kunt schoonmaken. 

Kan een staafmixer in de vaatwasser?

Kan een staafmixer in de vaatwasser? Dit is een veelgestelde vraag onder thuiskoks die hun staafmixers vaak gebruiken. Je staafmixer in de vaatwasser doen is gemakkelijk en snel. Dat maakt het gebruik ervan nog aantrekkelijker, omdat je nadien niet veel tijd kwijt bent aan het schoonmaken ervan. Het antwoord op deze vraag is ja, maar niet alle modellen staafmixers zijn bestand tegen de hoge hitte en krachtige waterstralen die bij een vaatwasmachineprogramma horen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te raadplegen, voordat je de staafmixer in de vaatwasser doet. Sommige modellen zijn niet vaatwasserbestendig en kun je ermee beschadigen.

Kijk bij het kopen van een staafmixer goed of jouw staafmixer vaatwasserbestendig is en welke onderdelen je precies in de vaatwasser kunt doen. Vaak dien je de motor met een vochtige doek schoon te maken, evenals andere elektrische onderdelen, en kun je de losse accessoires, zoals een garde in de vaatwasser doen. 

Om te controleren wat er voor jouw staafmixer geldt, kun je de handleiding, website van de fabrikant of de productpagina van jouw staafmixer bekijken. Vaak staat er ook een symbool op het onderdeel, meestal met borden in een vaatwasser afgebeeld, om aan te geven dat het product vaatwasserbestendig is. 

Voor degenen die niet het risico willen nemen om hun staafmixer in de vaatwasser te doen, zijn er andere manieren om je staafmixer schoon te maken. Een goede manier is bijvoorbeeld door eventuele afneembare onderdelen, zoals messen of hulpstukken, los te halen van uw apparaat en ze te wassen met warm water en afwasmiddel. Let er wel op, dat je de onderdelen niet onderdompelt of laat weken in de gootsteen. 

Hoe kun je het beste een staafmixer schoonmaken?

Om je staafmixer veilig schoon te maken, zonder dat er onderdelen beschadigen, kun je hem het beste met de hand reinigen. Gelukkig zijn er ook dan een aantal manieren, waarop je de staafmixer goed schoonmaakt, zonder al te veel moeite. We leggen je graag uit hoe je iedere staafmixer snel en gemakkelijk schoon kunt maken met een paar handige tips! 

Optie 1: was hem af in een maatbeker of kom

Wanneer je klaar bent met het gebruik van de staafmixer, kun je hem snel reinigen in een maatbeker of kom. Vul de maatbeker of kom met warm water en een beetje afwasmiddel en zet vervolgens de staafmixer aan. Door het ronddraaien van de staafmixer spoelt het apparaat grotendeels vanzelf schoon. Nog even afspoelen en laat de onderdelen dan goed drogen, of droog ze zelf voorzichtig af.

Optie 2: was hem af met de hand

Wanneer je hebt gewerkt met wat hardnekkige ingrediënten, waarvan de resten achterblijven op de staafmixeronderdelen, is het afwassen met de hand onvermijdelijk. Het beste is dan om meteen na gebruik de onderdelen af te spoelen, zodat de etensresten niet opdrogen. Laat je de onderdelen te lang liggen, dan wordt het des te lastiger om ze goed schoon te krijgen. Pak vervolgens een afwasborstel of -sponsje met afwasmiddel en schrob de losse onderdelen goed schoon. Het gedeelte waar je het onderdeel aan de staafmixer bevestigd, kun je beter niet onderdompelen en zo droog mogelijk houden. Spoel na het schoonmaken de onderdelen na en laat ze opdrogen, of droog ze zelf voorzichtig af.

Het handvat van de staafmixer en tevens de motor, mag je niet op deze manier afwassen. Mocht deze vies zijn, dan kun je hem het beste schoonmaken met een licht-vochtige doek en eventueel een beetje schoonmaakmiddel. Dit kun je eventueel ook doen voor de aansluitstukken van de onderdelen, zodat ze niet te nat worden. 

Hoe kun je vlekken of verkleuringen verwijderen?

Bepaalde ingrediënten, zoals wortels, kunnen hun kleur afgeven op de kunststof onderdelen van de staafmixer. Dit is vaak lastig te verwijderen, zelfs als je het direct na gebruik onder de hete kraan afspoelt. Hoe kun je deze hardnekkige vlekken of verkleuringen van je staafmixer verwijderen? De ultieme tip is om dit schoon te wrijven met een schone doek of keukenpapier met een beetje plantaardige olie, zoals rijstolie of olijfolie. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!  Daarna was je het onderdeel nog even af met afwasmiddel om het vettige laagje te verwijderen. 

Zijn de vlekken zo hardnekkig dat je ze er niet meer uitkrijgt, of vind je het idee van deze verkleuringen onhygiënisch? Dan is het verstandig om te kiezen voor een staafmixer van RVS met RVS onderdelen. Deze onderdelen zijn gemakkelijker schoon te maken en daardoor eveneens hygiënischer. 

3 vaatwasserbestendige staafmixers

Braun staafmixer

Braun MultiQuick 7X (MQ7087X)

Alle losse onderdelen mogen in de vaatwasser, maar de motoronderdelen en aandrijvingen niet. Dit omvat de staafmixer zelf, de bovenkant van de garde, de bovenkant van de pureervoet en de deksel van de foodprocessor. 

Bosch Staafmixer

Bosch MaxoMixx (MS8CM6120)

De Bosch MaxoMixx is bijna volledig vaatwasserbestendig. Het enige wat niet in de vaatwasser mag is de motor van de staafmixer en de deksel van de hakmolen.

JAP ForceBlend F2

Alle losse onderdelen van deze staafmixer mogen in de vaatwasser. Enkel de motor van de staafmixer zelf niet. Deze mag alleen gereinigd worden met een vochtige doek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *