Met een staafmixer slagroom kloppen, zo doe je dat!

Met een staafmixer slagroom kloppen, zo doe je dat!

Met een staafmixer slagroom kloppen. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar als het met de hand met een garde kan, waarom dan niet met een staafmixer met een garde hulpstuk? Precies! Ook met een staafmixer kun je slagroom kloppen en binnen 30 seconden tot enkele minuten heb je al prachtige opgeklopte slagroom voor op je dessert, of bij je warme chocolademelk. In dit artikel gaan we verder in op hoe je slagroom kunt kloppen met een staafmixer voor het beste eindresultaat.

Kun je met een staafmixer slagroom kloppen?

Slagroom is een essentieel proces in veel bak- en kookrecepten. Het is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt in desserts, sauzen en zelfs koffie. Handmatig slagroom kloppen kan echter tijdrovend en vermoeiend zijn. Dat is waar staafmixers te hulp schieten! Maar de vraag is: kun je slagroom kloppen met een staafmixer? Het antwoord is ja!

Het enige wat je nodig hebt is een staafmixer met een hulpstuk waarmee je de slagroom kunt kloppen. Eenzelfde soort hulpstuk als dat je zou gebruiken als je de slagroom met de hand of een ander keukenapparaat zou kloppen. Dit kan bijvoorbeeld een garde, een melkopschuimer, of een speciale klopper zijn. 

Let wel op dat de slagroom door het kloppen met een staafmixer vaak wat meer spettert, vanwege de kracht die erachter zit. Je kunt hierom het beste de room in een hoge kom doen en de staafmixer eerst op de zachtste stand aanzetten. Als de slagroom dikker wordt, zet je indien nodig de staafmixer wat harder.

Stap voor stap met een staafmixer slagroom kloppen

Ga je voor de eerste keer slagroom kloppen, of vind je het lastig om die perfecte luchtige slagroom als eindresultaat te krijgen? We leggen je graag stap voor stap uit hoe je het beste slagroom kunt kloppen met een staafmixer. Er zijn namelijk een paar stappen die het eindresultaat nog beter maken. 

1. Haal de juiste room in huis

Room uitkiezen in de supermarkt kan overweldigend zijn. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Wanneer je slagroom nodig hebt kun je het beste gaan voor verse slagroom, in plaats van de houdbare variant. Deze behoudt vaak langer zijn vorm.

Daarnaast is ook het vetgehalte van de room erg belangrijk. Controleer dus even de achterkant voor je het pakje in je winkelwagen doet. Slagroom met een vetgehalte van ten minste 35% werkt het beste. Over het algemeen geldt hoe hoger het vetpercentage, hoe beter je de slagroom kunt opkloppen. Een lager vetgehalte dan 35% resulteert in een vloeibare of vloeistofachtige consistentie die zijn vorm niet behoudt als je hem aanbrengt op je drankje of dessert.

2. Zorg ervoor dat alles goed koud is

Op een hoge temperatuur kan room geen luchtige substantie worden. Zorg ervoor dat voor je begint de slagroom goed gekoeld is, onder de 4 graden en ook de materialen die je gebruikt dienen goed koud te zijn. Gebruik dus geen garde die net uit de warme vaatwasser komt, maar zet de kom en het hulpstuk dat je gaat gebruiken van tevoren even in de koelkast of vriezer. Dit maakt het gemakkelijker om de slagroom snel luchtig te kloppen. 

3. Kloppen maar!

Heb je de juiste room in huis en zijn alle ingrediënten en hulpmiddelen goed koud? Dan kun je gaan beginnen. Giet de hoeveelheid room die je nodig hebt in de koude kom. Voeg eventueel suiker toe, 1 eetlepel per 100 milliliter. Zet nu het hulpstuk op de staafmixer en zet de staafmixer in de kom aan op de laagste stand. Als de slagroom wat dikker wordt, voer je de snelheid op. Beweeg hierbij rustig de staafmixer door de kom.

Binnen 30 seconden tot enkele minuten is je opgeklopte slagroom al klaar. Controleer daarom geregeld of de slagroom al luchtig genoeg is. Dit kun je op twee manieren doen: 

  1. Til de garde op. Indien de slagroom stijf genoeg is, ontstaan er stevige pieken als je de garde omhoog haalt. Ook zal de slagroom heel langzaam tot niet meer van de garde afdruipen.
  2. Je kunt ook kloppen totdat je de sporen van de staafmixer niet meer terugziet in de kom, maar dit vergt net een wat betere timing.

Is je slagroom te lang geklopt? Dan kan dit helaas niet ongedaan gemaakt worden. De slagroom wordt dan boter. Gelukkig is dit geen enkel probleem, want de boter kun je gewoon gebruiken. Oefening baart kunst, dus voor het kloppen van de slagroom geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

4. Slagroomversteviger of een smaakje

Als de slagroom klaar is, kun je eventueel nog wat extra ingrediënten toevoegen. Misschien wil je een lekker vanille smaakje aan de slagroom toevoegen, of moet er voor het recept een scheutje honing in. Dit is de tijd om dit te doen.

Daarnaast kun je ook een zakje slagroomversteviger toevoegen als je de slagroom gaat gebruiken voor op baksels. Dit zorgt ervoor dat de luchtige slagroom niet meteen na het aanbrengen inzakt, maar mooi stevig omhoog blijft staan. Slagroomversteviger kun je gewoon halen in de supermarkt, zoals de variant van Dr. Oetker bij Jumbo en Albert Heijn.

Hoe lang kun je opgeklopte slagroom bewaren?

Nu je jouw opgeklopte slagroom gemaakt hebt, ben je misschien benieuwd hoe lang je het kunt bewaren. Je kunt opgeklopte slagroom afgedekt twee dagen in de koelkast bewaren. Alleen helaas verliest hij al binnen twee uur zijn luchtigheid. Opkloppen na het bewaren is ook niet mogelijk.

Het is dus niet zo handig om slagroom van tevoren te maken voor een bepaald recept, maar je kunt het beter op het laatste moment pas bereiden. Gebruik daarom bij voorkeur altijd kleinere hoeveelheden room, zodat je de rest later nog kunt gebruiken om op te kloppen.

Het restje opgeklopte slagroom kun je gelukkig nog wel voor verschillende dingen gebruiken. Maak er bijvoorbeeld een lekkere kop koffie op cappuccino mee, of gebruik de slagroom in plaats van room in een recept voor het avondeten. 

De 3 beste staafmixers voor bakliefhebbers

Altijd al dol geweest op bakken en maak je geregeld lekkere baksels? Een keukenmachine of een mixer is dan altijd wel handig, maar tegenwoordig zijn er ook staafmixers die precies hetzelfde kunnen. Zo heb je maar één apparaat nodig, die je voor allerlei kook- en bakrecepten kunt gebruiken. Dat scheelt een hoop opbergruimte en ook schoonmaakwerk, want een staafmixer kun je gemakkelijk schoonmaken. Ideaal toch? 

Ben je dus nog op zoek naar een goede staafmixer, hieronder staan de 3 beste staafmixers voor bakliefhebbers. Deze staafmixers hebben handige accessoires, waarmee zelfs slagroom kloppen en deeg kneden tot de opties behoren. 

Braun staafmixer

Braun MultiQuick 7X

Deze Braun staafmixer is een echte alleskunner! Voor de bakliefhebbers is dit ook een aanrader. Zo kun je met deze staafmixer deeg kneden met de speciale kneedhaak voor in de foodprocessor en klop je slagroom op met de garde in de hoge beker. 

Bamix staafmixer

Bamix Superbox

De Bamix Superbox bevat de Bamix staafmixer met alle accessoires die je nodig hebt. Met het speciale klopper en mixer klop je luchtige en minder luchtige degen in een handomdraai. Deze professionele staafmixer is alles wat je nodig hebt.

Slagroom kloppen en deeg kneden met de Springkane staafmixer met accessoires

Springlane Sam staafmixer

Met de Springlane Sam staafmixer kun je werkelijk alle kanten op. Mix, kneed of klop je gerechten met de verschillende accessoires. Zo kun je perfect slagroom opkloppen met de garde, mix je luchtig beslag met het mixer opzetstuk en wat zwaarder beslag met de twee kneedhaken. Ideaal voor alle kook- en bakliefhebbers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *