Staafmixer gebruiken in pan, goed idee of niet?

Staafmixer gebruiken in de pan: een goed idee, of niet?

Wanneer je een soepje of een ander gerecht aan het bereiden bent in de pan, is het des te gemakkelijk om het meteen in de pan te pureren met de staafmixer. Alleen is de staafmixer gebruiken in de pan eigenlijk wel zo’n goed idee? Komt het de smaak wel ten goede en beschadigd het de pan niet teveel? De Beste Staafmixer legt je uit hoe je een staafmixer in de pan kunt gebruiken, zonder de bodem van de pan te beschadigen.

Kun je een staafmixer gebruiken in de pan?

Handblenders zijn onmisbaar in de keuken als het gaat om het bereiden van smoothies, puree en soepen. Maar heb je je ooit afgevraagd of je ze direct in de pan kunt gebruiken? Nou, vrees niet, want we zullen je uitgebreid vertellen of je een staafmixer in de pan kunt gebruiken en hoe je dat het beste kunt doen.

Het korte antwoord is ja, je kunt een staafmixer in de pan gebruiken. Het is zelfs een beter idee om ingrediënten te mixen terwijl ze nog warm zijn, zonder ze onhandig over te gieten in een andere kom of beker. Bovendien scheelt het in de afwas! Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je gaat blenden met de staafmixer in je favoriete pan.

Tips om een staafmixer in de pan te gebruiken

Voor je jouw staafmixer in een pan gaat gebruiken, zijn er een aantal tips die we je mee willen geven. Deze tips voorkomen dat je de pan die je gebruikt onnodig beschadigt en dat je toch gemakkelijk binnen een mum van tijd je gerecht op tafel zet.

1. Gebruik een panbeschermer

Voor het gebruik in de pan bestaan er speciale staafmixers met een panbeschermer. Dit zijn de beste staafmixers voor het maken van soep en andere gerechten in de pan, omdat op die manier de bodem en de zijkanten van de pan beschermd zijn tegen krassen. Voorbeelden van staafmixers met een panbeschermer zijn de Dualit staafmixer en de JAP ForceBlend. De vorm van de Dualit staafmixer zorgt er eveneens voor dat hij niet onder in de pan vast blijft kleven.

2. Kies de juiste pan

Het is belangrijk om te kiezen voor een pan die diep en breed genoeg is, maar waarin de staafmixer ook de gehele pan kan bereiken. Zeker wanneer je een staafmixer gebruikt zonder panbeschermer, is het handig om niet te snel de bodem of de zijkanten te raken. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een krasbestendige pan te gebruiken, of een pan waarbij je het minder erg vindt als hij een krasje of beschadiging oploopt. 

3. De staafmixer op een veilige manier gebruiken

Nu je klaar bent om je gerecht te bereiden, is het tijd voor de laatste tip. Hoe kun je jouw staafmixer op een veilige manier gebruiken? Voor het gebruik in de pan zijn er namelijk een aantal dingen waar je extra goed op moet letten. 

Haal voor je de staafmixer gaat gebruiken de pan van het vuur, of de kookplaat. Op die manier voorkom je dat niet alleen het eten dat op kan spatten gigantisch heet is, maar ook dat de motor van de staafmixer tijdens het gebruik niet oververhit. Daarna is het belangrijk om de staafmixer al in het eten te plaatsen, voor je hem aanzet. En zet hem ook weer uit voor je hem uit het gepureerde geheel haalt. Dit om te voorkomen dat het omhoog spat en je jezelf verbrandt.  

Tot slot is het belangrijk dat je hierbij niet een te kleine pan hebt, omdat het mengsel tijdens het pureren nog iets omhoog komt. Je wilt niet dat heel de keuken onder spettert, waaronder jijzelf.

Voordelen van een staafmixer gebruiken in de pan

Een staafmixer gebruiken in de pan brengt meerdere voordelen met zich mee. We vertelden eerder al even dat het je natuurlijk extra afwas scheelt, maar ook dat het beter is om je ingrediënten te mixen als ze nog warm zijn. Hieronder vertellen we je nog meer over de voordelen van het gebruik van een staafmixer direct in de pan. 

1. Het bespaart tijd en moeite

Een staafmixer maakt het bereiden van soepen en andere gerechten een stuk gemakkelijker, zeker vanuit de pan. Zo kun je na het bereiden van je maaltijd, het gerecht meteen pureren in dezelfde pan. Dit scheelt je gedoe om het bijvoorbeeld vanuit de pan in de blender te gieten en vervolgens weer terug, maar het scheelt ook direct en indirect tijd. Zo heb je veel minder apparatuur en spullen nodig, die je daarna anders weer opwachten bij het opruimen van de keuken en de afwas.

2. Een betere consistentie

Wanneer je het gerecht meteen in de pan pureert als het nog warm is, bereik je betere resultaten. Ingrediënten zijn namelijk gemakkelijker te pureren als ze al wat zachter zijn door de warmte. Zo krijg je een mooiere gladdere textuur, zonder eventuele klontjes.

Bovendien neem je ook alle ingrediënten goed mee en gaat er niks verloren, omdat je het niet hoeft over te gieten in een andere kom of beker. Je kunt direct na het bereiden aan de slag en het gerecht koelt ook niet verder af door het overgieten. Na het bereiden kun je eigenlijk meteen aan tafel! 

3. Meer controle over je bereiding

Overgieten naar bijvoorbeeld een blender geeft je uiteindelijk veel minder controle. Zo blijft er altijd wel iets achter in de pan, knoei je misschien wat op het aanrecht en kun je minder precies te werk gaan. 

Met een staafmixer bepaal je volledig je eigen snelheid, maar ook de plek waar het gerecht nog extra gemixt moet worden. Als er wat stukjes onderin blijven kleven, kom je daar met een staafmixer gemakkelijk weer bij. In een blender komt het soms vast te zitten, waardoor je bijvoorbeeld weer moet roeren om het los te krijgen. Kortom, bespaar een hoop gedoe en krijg meer controle over je bereiding door het gebruik van een staafmixer, direct in je pan.

4. Je staafmixer is zo weer schoon!

Na het bereiden haal je de staafmixer weer uit elkaar. Over de houder haal je even snel een doekje en je legt hem terug in de kast. De staafmixervoet kun je bij de meeste staafmixers gewoon in de vaatwasser doen, maar wanneer je hem in een kommetje met water zet weekt hij ook zo weer schoon. Je kunt als het vuil wat vast zit, de staafmixer zelfs even aanzetten en het vuil draait zichzelf los. Kijk even in ons artikel over de staafmixer schoonmaken voor een uitgebreide how-to en handige tips! 

Conclusie: staafmixer in de pan is een goed idee

Je kunt je staafmixer met een gerust hart in de pan gebruiken. De enige punten waar je even op moet letten is de panbeschermer gebruiken als je die hebt, liever een iets te grote pan gebruiken, de pan van het vuur halen, en de staafmixer al in het gerecht doen voor je hem aanzet. Zo voorkom je beschadigingen aan jezelf en het apparaat, en dat is wel zo fijn. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *